Top

Daar sta je dan, met je campervan midden in de natuur. Met verder niet heel veel om je heen. Alles moet je eigenlijk zelf regelen. Gelukkig had Bugs (de naam van onze campervan gehuurd van Escape Campervans, aanrader!) een mogelijkheid om te koken. Koken moest op twee pitjes en propaan. Met twee pannen en één koekenpan moest het avondeten gemaakt worden. En deze uitdaging wilde ik wel aangaan. Na wat uitproberen, met wisselend succes, kan ik mijn kooktips voor het koken in een campervan met jou delen!

Yosemite Road Valley USA Campervan Roadtrip

1 Wat heb je nodig om te koken in een campervan?

De eerste stap is naar de supermarkt gaan. Oké, het was mij bekend dat de supermarkt in Amerika groot is. Maar toch, het eerste moment dat wij daar binnen stapten is echt overweldigend. Ik wilde alles, maar dan ook echt alles meteen in het karretje gooien en opeten. Gelukkig was ik nog wel zo slim geweest om vooraf een lijstje te maken met boodschappen die wij nodig hadden voor het eten. Hieronder een paar belangrijke producten voor tijdens het koken in een campervan:

olijfolie
peper en zout (dat geeft alles net wat meer smaak)
kruidenmix (dat geeft net als peper en zout alles net wat meer smaak)
water (niet alle campings hadden schoon water dus dan is eigen water meenemen wel van belang)
bier, want tijdens het koken is een biertje drinken wel erg fijn. Wijn kan ook voor de wijndrinker.

2 Combineer tijdens het koken

Je hebt maar twee pitjes waarop je kan koken. Dat betekend dus ook maar twee pannen. Je moet dus gerechten klaarmaken die je kan klaarmaken in twee pannen. Want alles wat je buiten laat staan koelt snel af. Wij vonden al snel in de supermarkt kipworstjes die je moest opwarmen in kokend water. Dat kan je dus prima combineren in één pan met het koken van bijvoorbeeld groente. Zo kan je de koekenpan gebruiken om aardappeltjes te bakken. Pasta hoeft ook geen probleem te zijn. Zowel de pasta als de groente in één pan koken en de kip/gehakt in de koekenpan bakken. Samengevat; je moet creatief zijn en hier en daar wat combineren in een pan. Zo heb ik ook groente en rijst in één en dezelfde pan gekookt. Terwijl ik dit thuis nooit zou doen!

Koken Campervan Roadtrip Camping Camplife diner

Ideeën voor recepten

In een campervan heb je vaak wat beperktere mogelijkheden om te koken. Wij hadden bijvoorbeeld maar twee pitjes. En met deze twee pitjes heb ik vaak de volgende gerechten gemaak:

Gebakken aardappels, broccoli en kipfilet
Rijst, boontjes en kipfilet
Gebakken aardappeltjes, groentemix en kipworstjes
Pasta met tomatensaus, broccoli en kipfilet
Pasta, kip, pesto en broccoli

Valt er al wat op?

Nu ik zo de gerechten uitschrijf, valt me op dat twij weken erg saai gegeten hebben. Maar wat wil je met een vriend die houdt van simpel eten en kip?! Voordeel, op deze manier zijn wij geen kilo’s aangekomen in Amerika!

3 Schoon drinkwater aanwezig voor het koken in de campervan?

Wanneer je op roadtrip gaat is de kans groot dat je overnacht bij een camping. Hier ben je ook meer aangewezen op de natuur.

Sowieso zijn wij als Nederlanders erg gewend aan altijd schoon drinkwater uit de kraan te hebben. Dit is zeker niet altijd het geval in het buitenland. Daarom moet je dus altijd in het buitenland goed op letten of het drinkwater wel echt schoon is. Wil je koken met het kraanwater op de camping? Dan is het aan te raden om het water eerst even goed te koken. Zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om tijdens het koken altijd gebruik te maken van flessen water uit de supermarkt.

Campinglife koken campervan squirrel food

4 Tijdens het koken in de campervan

Wanneer je dan alles klaar hebt gezet om te koken, dan komt daar opeens een windvlaag en is je vlammetje net weer uit. Hiervan heb ik geleerd om altijd vooraf te kijken naar hoe de wind staat. Het gasstelletje zit verder los in de campervan dus deze kan verplaatst worden naar een plek waar je minder last hebt van de wind. Dit zorgt ervoor dat het koken een stuk prettiger is. En als laatste wordt het eten ook echt beter warm en gaar wanneer het windstil is.

diner food campground camping

5 Soms heb je even geen zin om te koken..

Het kan natuurlijk voor komen dat je na een dag lang hiken, fietsen of wandelen door een stad totaal geen zin heb om te koken. Waardoor de keuze om toch aan de schuiven in een restaurant toch wel heel erg verleidelijk is. En dat is soms ook echt helemaal niet erg! Zodoende hebben wij ook wel eens Bugs van zijn plekje gehaald en zijn we naar een restaurant gereden. En daar is ook helemaal niets mis mee!

American food fries burger diner

Ontbijt en lunch

In Nederland eten wij beiden graag havermout in de ochtend, en dit was prima te maken in de campervan. Wel hadden wij vanuit Nederland zelf theezakjes meegenomen. Dus elke ochtend konden wij beginnen met een lekker kopje thee.

Daarnaast aten wij de lunch meestal onderweg tijdens een hike. Voorafgaand aan de hike smeerde ik een aantal bagels met (je raad het al) kipfilet en pindakaas. En een paar stuk fruit in de tas erbij als snack onderweg.

Campervan

Wij huurden een campervan bij Escape Campervans. Zijn naam was Bugs en hij was als een kleurrijke vriend mee op reis! Maar hij was ook heel handig en volledig. Let er dus op wat er aan artikelen wordt bijgeleverd zoals servies, bestek en beddengoed. Dat zijn natuurlijk spullen die je dan niet gaat meenemen voor de roadtrip Californië.

Escape Campervan Interior

Bonus tip

Wij hadden de zelfbedachte regel tijdens onze roadtrip: ‘alleen maar eten op mooie plekken’. Bijvoorbeeld picknicken onderweg tijdens een hike boven op een berg. Of bijvoorbeeld met uitzicht op een waterval. Wel even van te voren de broodjes smeren en dan midden in de natuur extra genieten van een pauze moment.

Daarnaast zijn er op campings vrijwel altijd picknicktafels aanwezig. Deze staan vlakbij je campervan en meestal is deze plek omringt door bomen. Dit zijn prima plekken om bijvoorbeeld te dineren, mits het droog is. Er is ook altijd een plek aanwezig waar je zelf een vuurtje kan maken. Dus wil je echt de avonturier uithangen, kan je altijd het vlees boven het vuur hangen!

Lake tahoe water view beach nature

Roadtrip Californië

Deze post maakt onderdeel uit van een serie over onze roadtrip door Californië. We zijn van noord naar zuid gereden met een vrolijke campervan. Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder: Roadtrip Californië.

post a comment